Dag van de Domeinnaam 2020

Vandaag staat de domeinnaam centraal. De speciale aandacht voor de domeinnaam is een initiatief van de Vereniging van Registrars (VvR)

Een domeinnaam is een naam op het internet, één die uniek is voor jou of jouw bedrijf. In ons geval is dit jds.nl. Domeinnamen worden over het algemeen het meest gebruikt voor websites, maar zijn eventueel ook aan te vragen voor een persoonlijk mailadres.

Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres: het IP-adres. Zo’n nummer is vaak lastig om te onthouden. Om die reden zijn de domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.

Er bestaan 2 soorten topleveldomeinen:

De eerste is “country code top level domain”. Wat inhoudt dat het domein verwijst naar een land. Dit kun je zien aan de tekst achter de “punt”, zoals .nl voor Nederland, .de voor Duitsland of .be voor België.

De tweede soort is een “generic top level domain”. Dit is een generiek domein en niet gekoppeld aan een bepaald land. Voorbeelden van deze vorm van domeinen zijn bijvoorbeeld .net, .com en .org.

Hoe kan je een domeinnaam kopen of registreren?

Wanneer je een domeinnaam wilt kopen is het belangrijk om eerst bij SIDN.nl te controleren of deze naam nog vrij is. Wanneer de gewenste domeinnaam al geregistreerd is zal er eerst naar een andere naam gezocht moeten worden. Wanneer de juiste, beschikbare domeinnaam gevonden is kunnen wij deze voor u laten vastleggen. Voor het vastleggen geldt een minimale registratieperiode van 1 jaar, waarna het contract verlengd moet worden. Het is echter ook mogelijk om het domein voor meerdere jaren vast te laten leggen. Het verlengen van de registratie kan vervolgens automatisch worden gedaan. Wanneer een domeinnaam na afloop van de contractperiode niet meer verlengd wordt, dan komt deze in quarantaine terecht en zal hij uiteindelijk vrijgegeven worden.

Belangrijk om te weten: Wanneer een domeinnaam geregistreerd of verlengd wordt, is het niet meer mogelijk deze te wijzigen, en zit u er minimaal één jaar aan vast.

Wanneer u meer wilt weten over de mogelijkheden voor het kopen of registreren van een domeinnaam kunt u contact met ons opnemen.

GA TERUG