De 3-2-1 Back-upregel: Een oude wijsheid binnen de ICT

Heb jij als eens gehoord van de 3-2-1 back-upregel? Deze regel is inmiddels een oude wijsheid binnen de ICT, een echte gouden back-up regel. De 3-2-1 back-upregel wijst erop dat het niet voldoende is om maar één back-up van je bestanden te hebben, maar dat er op zijn minst 3 back-ups van je bestanden moeten zijn om ervoor te zorgen dat je de data niet kwijt kunt raken. Wat houdt deze regel nou heel concreet in? Simpel:

Maak 3 kopieën van je belangrijkste data;

Bewaar deze kopieën op minstens 2 verschillende media;

Zorg voor 1 kopie buiten de deur.

Het klinkt allemaal vrij gemakkelijk, maar het is zeker geen overbodige luxe. Hier een paar tips vanuit ons om deze back-upregel in de praktijk toe te passen.

3 kopieën van je belangrijkste data

Maak 3 kopieën van je belangrijkste data en zorg ervoor dat je deze op drie verschillende locaties opslaat. Niet op dezelfde schijf of in hetzelfde mapje op je bureaublad. Natuurlijk mag je ook meerdere kopieën van je data maken. Hoe meer kopieën je hebt, hoe kleiner de kans om je data kwijt te raken. Kijk goed of jouw hostingpartij ook een back-up van jouw data maakt. Bij JDS wordt er automatisch een back-up van je data gemaakt, natuurlijk ook via de 3-2-1 back-upregel. Wij zorgen dus voor 3 kopieën van jouw data volgens de gouden regel.

Kopieën op minstens 2 verschillende media

Het is niet handig om je back-ups op hetzelfde medium te bewaren. Tegenwoordig zijn spyware, hackers en virussen de orde van de dag, waardoor je gemakkelijk het risico loopt om je belangrijke data te verliezen als je het allemaal op één medium hebt opgeslagen. Om die reden is het belangrijk dat je de verschillende kopieën van je data op minstens twee verschillende media te bewaren. De harde schijf van jouw PC of laptop is gelijk de eerste plek waar je data als back-up wordt opgeslagen. Je hoeft er dus zelf nog maar twee te maken, tenzij je via een hostingpartij al een back-up hebt, dan hoef je er zelf nog maar één te maken. Als tweede opslagplek zou je dus kunnen kiezen voor een externe harde schijf, een Cloud-oplossing of een USB-stick waar je jouw tweede kopie op bewaart.

Zorg voor 1 kopie buiten de deur

Last but not least, is het van belang om ervoor te zorgen dat je jouw kopieën ook fysiek apart van elkaar bewaart. Hiermee wordt bedoelt dat je jouw data niet op dezelfde locatie, onder één dak moet bewaren. Stel je voor dat er op jouw locatie brand uitbreekt of een diefstal plaatsvindt, dat zijn waarschijnlijk alle back-ups verloren en ben je alsnog je belangrijke data kwijt. Hier bieden wij natuurlijk een oplossing voor, wij slaan uw back-up automatisch op in de Cloud, zodat je er altijd toegang tot hebt.

De voordelen van een back-up in de Cloud:

De back-up wordt automatisch op de achtergrond gemaakt, je hoeft er dus niets voor te doen;

Mocht je data verloren zijn gegaan, dan kunnen wij deze snel weer beschikbaar voor je stellen via de back-up in ons Cloud-systeem;

Je hoeft de back-up niet fysiek naar een andere locatie te brengen;

In de Cloud kan je de back-up naar wens aanpassen, bijvoorbeeld een bepaalde map, of je volledige systeem.

Meer informatie over onze hosting via de Cloud? Neem gerust contact met ons op.

GA TERUG