Tips voor thuiswerken

JDS biedt hulp.

Vanwege de situatie omtrent COVID-19 werken er momenteel erg veel mensen vanuit thuis. Er zijn mensen die dit al jaren doen en ondertussen al erg handig zijn geworden in videobellen, documenten delen en virtueel vergaderen. Echter, geldt nog lang niet voor iedereen. Hieronder een aantal tips vanuit JDS om je op weg te helpen.

Zorg voor een goede en rustige werkplek

De eerste prioriteit om dingen vanuit thuis gedaan te krijgen, is het zorgen voor een goede werkplek. Een plek waar je in alle rust kunt werken, vergaderen en ook nog eens goed kunt zitten. Een goede houding met betrekking tot de stoel, het bureau, beeldscherm, muis en toetsenbord is hierin dan ook erg belangrijk voor je om het makkelijk vol te kunnen houden. Een goede verbinding met het internet is hierin ook van belang. Zorg voor een beveiligde verbinding via WiFi of een kabel, later in het artikel hier meer over.

Maak jezelf klaar voor een gewone werkdag.

Wanneer je jezelf klaarmaakt voor een normale werkdag werkt dit motiverend om lekker aan de slag te gaan die dag. Bovendien helpt het ook voor een (onverwachte) videomeeting, dan zit je er direct goed bij. In ieder geval qua bovenkleding dan, die is erg belangrijk bij een videomeeting met externe partijen. En zorg voor voldoende beweging en afleiding. Neem de pauzes die je normaal ook zou nemen op jouw werklocatie.

Deel de nodige informatie en zorg voor voldoende en goede communicatiemogelijkheden

Zorg bij videoconferencing voor een goede camera, headset of speakers met microfoon. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je met een up-to-date PC of laptop werkt die voorzien is van de laatste Windows 10 versie en waarbij alle laatste Windows updates zijn geïnstalleerd. Dit is van belang vanwege het goed werken van de PC of laptop maar beschermt je ook tegen cybercriminaliteit. Het is daarom ook niet onbelangrijk om te zorgen voor een goede beveiliging in de vorm van anti virus software en een up-to-date firewall. Een beveiligde verbinding kun je regelen met VPN of een andere beveiliging. Neem regelmatig contact op met jouw collega’s, bijvoorbeeld via TEAMS of email en laat hen weten op welke momenten van de dag je niet of moeilijk bereikbaar bent. Spreek eventueel de targets af met de leidinggevende, zodat je weet wat er van je wordt verwacht of wat je op je planning hebt staan. Goede communicatie voorkomt in deze dubbel of onnodig werk en zorgt voor een goede workflow vanuit thuis.

Zorg voor een goede werk en privé balans

Volg zoveel mogelijk de normale uren die je op jouw werklocatie ook hebt. Zit je bijvoorbeeld van 8.30 uur tot 17.00 uur in jouw kantoor, probeer dit dan thuis ook zoveel mogelijk aan te houden. Las de nodige pauzes in en probeer de gezinstaken gescheiden te houden van het werk, zodat je, je volledig op het werk kunt concentreren om vervolgens na je werkdag alle aandacht te hebben voor je gezin. Dit zal ook meer rust bieden in huis. Als je namelijk weken of misschien maanden vanuit thuis aan de slag gaat, wordt jouw thuis een tweede kantoor en dan kan vrije tijd er nog weleens bij inschieten.

Geef het tijd

Het voornaamste is dat je thuiswerken even de tijd moet geven. Zorg dat je er een ritme in krijgt en probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden. Vraag om feedback waar nodig, want in de thuisomgeving is dit toch vaak lastiger om te zien en beoordelen wat je gedaan hebt en voel je niet schuldig om de pauzes die je neemt.

JDS adviseert een abonnement op de JDS server of Office 365.

GA TERUG