Trage PC? Weg ermee; Tips voor een snellere PC

Last van een trage pc en geen idee wat je eraan kunt doen? Wij wel! Iedere pc zal na verloop van tijd trager worden, wat kan leiden tot ergernis en frustratie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om ervoor te zorgen dat je PC weer wat sneller zijn werk gaat doen hebben we een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.

1. Verwijderen van tijdelijke bestanden

Tijdelijke bestanden kunnen veel ruimte in beslag nemen op je pc. Wanneer je deze tijdelijke bestanden verwijderd zul je al snel merken dat jouw computer weer sneller gaat werken. Met een programma speciaal gericht op het opruimen van de pc, CCleaner, kun je dit al gemakkelijk en snel voor elkaar krijgen. Het programma zorgt ervoor dat je tijdelijke bestanden en overbodige bestanden worden opgeruimd, zodat er meer ruimte vrijkomt op jouw pc. Belangrijke waarschuwing: Verwijder alleen de bestanden waarvan je zeker weet dat je ze wilt verwijderen. Let op dat met het verwijderen van cookies in je webbrowser je bij sommige websites opnieuw zult moeten inloggen.

2. Ruim je harde schijf op

Wanneer je harde schijf vol raakt kan het zijn dat je laptop of pc trager wordt. Je pc werkt het snelst wanneer je minimaal 10 GB aan ruimte vrij houdt op de schijf. Voornamelijk de schijf waar Windows 10 op geïnstalleerd is heeft genoeg lege ruimte nodig om het programma te draaien. Ruimte op je schijf vrijmaken kan simpelweg door in de zoekbalk te typen “Schijf opruimen” en vervolgens de juiste schijf te selecteren. Wanneer je de bestanden aanklikt die je wilt opruimen kun je ze vervolgens in één klik van de schijf halen door te klikken op ‘Systeembestanden opschonen’.

3. Programma’s die de snelheid kunnen verbeteren/ vertragen

Wanneer je websites bezoekt zullen er vaak advertenties geladen worden op de achtergrond. Hierdoor kan het laden van een website erg traag worden. Wanneer je een ‘adblocker’ op jouw pc geïnstalleerd hebt, zal deze ervoor zorgen dat deze advertenties geen doorgang bevinden waardoor het laden van een website een stuk sneller zal gaan. Daarnaast kunnen virusscanners helpen om jouw pc te beveiligen tegen cyberaanvallen maar het programma van deze virusscanners kan er ook voor zorgen dat jouw pc een stuk trager wordt. Onze tip: laat je virusscanner pas lopen wanneer je zelf de pc niet in gebruik hebt om zo het systeem niet te overbelasten.

Daarnaast raden we ook aan om het overzetten van grote bestanden pas te doen om een moment dat je de pc niet in gebruik hebt en andere programma’s hebt lopen, omdat dit ook veel van jouw pc vraagt en het systeem overbelast kan raken wanneer je teveel tegelijkertijd ervan vraagt.

4. Je pc vrijmaken van onnodige software

Programma’s die je niet meer gebruikt nemen alleen maar onnodig ruimte in beslag waardoor je pc trager werkt. Ons advies: verwijder de software die je niet meer nodig hebt, zodat je pc zich weer kan richten op de software die je wel gebruikt en deze dan ook sneller voor jou kan draaien. Tip: wanneer je bij het startmenu naar instellingen gaat, kun je vervolgens naar het onderwerp Apps en krijg je een volledig overzicht van de programma’s die op jouw pc geïnstalleerd zijn. Met deze lijst heb je een gemakkelijk overzicht en gelijk de mogelijkheid om programma’s te verwijderen wanneer je deze niet meer nodig hebt. Net zo gemakkelijk!

5. Installeer updates

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je jouw Windows 10 programma up to date houdt. Maar niet alleen voor Windows 10 heeft dit invloed op de snelheid van jouw pc, ook de programma’s die je gebruikt zullen up to date gehouden moeten worden voor een optimale werking. Updates zijn dus zeker van belang voor de optimalisatie van jouw pc en de programma’s die je erop draait, maar ook voor de veiligheid is het van belang om je pc en programma’s regelmatig te updaten.

6. Automatisch opstarten programma’s uitzetten

Wanneer je jouw pc opstart zullen er ook automatisch programma’s opgestart worden. Een aantal van deze programma’s zullen nodig zijn voor een optimaal gebruik van de pc, maar er zullen waarschijnlijk ook een aantal programma’s opgestart worden die voor jouw gemak bedoeld zijn. Ons advies is dan ook om de snelheid van jouw pc niet te dwarsbomen door deze programma’s niet automatisch op te laten starten. Het kost jouw pc namelijk meer moeite om volledig op te starten als hij ook nog allerlei programma’s tegelijkertijd op moet starten.

Een overzicht van programma’s die automatisch opstarten kun je vinden onder je taakbeheer. In jouw taakbeheer is een tabblad met de naam opstarten. Wanneer je op dit tabblad klikt krijg je een overzicht te zien met de programma’s die automatisch opstarten wanneer je jouw pc aanzet. Via deze lijst is het ook gemakkelijk om deze programma’s uit te schakelen voor het automatisch opstarten Door er met de rechtermuisknop op te klikken zal deze optie vanzelf verschijnen.

7. Regelmatig herstarten van je pc

Wanneer je echt last hebt van een trage pc is een gemakkelijke oplossing vaak al om je pc met regelmaat opnieuw op te starten. Wanneer je jouw pc namelijk herstart, sluit het automatisch lopende programma’s af en zal het geheugen van je pc worden opgeschoond en updates worden afgerond. Hierdoor zal jouw pc al weer een stukje sneller zijn werk uitvoeren.

GA TERUG