Verschillende vormen van cybercrime uitgelegd

Cybercrime is een vorm van criminaliteit die voornamelijk op een computer plaatsvindt. Denk hierbij het verspreiden van virussen en spyware of malware om je online activiteit te kunnen volgen en toegang te verkrijgen tot jouw netwerk en/of pc. Hieronder hebben wij een aantal vormen van cybercrime uitgelegd en hebben wij tips toegevoegd om deze vormen van cybercrime te voorkomen.

Ransomware

Ransomware wordt ook wel ‘gijzelingssoftware’ genoemd, is een vorm van malware dat belangrijke bedrijfsgegevens ongevraagd vergrendeld en waar je alleen tegen betaling de sleutel voor kunt krijgen om deze weer vrij te geven. Dit kan tien tot honderdduizenden euro’s bedragen, terwijl je soms je bestanden na betaling niet eens terugkrijgt.

Over de laatste jaren is ransomware een zeer populaire vorm van cybercrime geworden zowel voor grote organisaties als voor MKB’ers!

Ransomware wordt op je computer geïnstalleerd wanneer je malafide links aanklikt, besmette websites bezoekt of besmette bijlagen downloadt. Het kan, naast je computer, ook op je smartphone of tablet voorkomen. Je kan bijvoorbeeld een e-mail ontvangen waarin wordt gevraagd om een wachtwoord te wijzigen waarvoor je op een link moet klikken. Wanneer je op de link klikt, installeert de ransomware zich ongemerkt op je computer, tablet of smartphone.

Tips om een ransomware aanval te voorkomen

 1. Zorg dat je alles up-to-date houdt.

 2. Klik niet zomaar op een link die je via een e-mail binnen krijgt.

 3. Installeer een goede Firewall.

 4. Maak genoeg Back-ups.

Cryptojacking

Cryptojacking is het ongeautoriseerd gebruikmaken van computercapaciteit van anderen om zo zonder eigen elektriciteit en rekengeheugen cryptovaluta’s binnen te halen. Bij cryptojacking gebeurd meestal hetzelfde als bij ransomware of algemene malware. Er wordt een, phishing e-mail met malafide link of per USB, gedeeld bestand op jou computer uitgevoerd. Vervolgens start er ongezien een proces op welke misbruik maakt van resources op de computer. Bij een herstart blijft het programma actief. De verkregen virtuele munten belanden vervolgens op de rekening van de cybercrimineel.

Tips om cryptojacking te voorkomen.

 1. Gebruik een goede browser, het liefst een die de cryptojacking blocker heeft ingebouwd.

 2. Gebruik geen onofficiële apps.

 3. Houd alle apparaten up-to-date.

 4. Let op jouw computer, vooral wanneer je merkt dat deze trager wordt.

Password cracking

Password cracking is de benaming voor het achterhalen van je wachtwoorden door cybercriminelen. Met deze wachtwoorden breken zij vervolgens in op jouw computer, telefoon of netwerk, daarom is het belangrijk om goed na te denken over de wachtwoorden die je gebruikt.

Tips om password cracking te voorkomen:

 1. Gebruik sterke wachtwoorden die bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens.

 2. Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord.

 3. Verander je wachtwoord regelmatig.

Wij denken graag mee naar de security mogelijkheden binnen jouw organisatie. Neem contact ons op dan helpen wij je graag verder.

GA TERUG