Wat is een DDoS-aanval?

Wanneer er een DDoS-aanval plaatsvindt worden de computers of netwerken overbelast door het heel veel online verkeer in een korte tijd op een bepaalde server of een groep servers te richten. DDoS staat voor distributed denial-of-service, wat inhoudt dat door het overbelasten van de systemen, deze niet meer zullen werken.

Bij een DDoS-aanval worden meestal botnets gebruikt. Dit zijn netwerken die via een pc met het internet verbonden zijn en besmet zijn met kwaadaardige software. Hierbij sturen cybercriminelen het gehele netwerk vanuit één centraal punt aan om op die manier een DDoS-aanval te starten.

Een DDoS-aanval is vaak gericht op websites van grotere organisaties zoals banken, e-maildiensten, commerciële bedrijven of creditcardmaatschappijen. Niet alleen grote organisaties zijn het doelwit van dit soort aanvallen, ook webshops of internetbedrijven zijn steeds vaker doelwit van een DDoS-aanval, waardoor er vaak veel omzet misgelopen wordt door niet werkende websites bijvoorbeeld.

Hoe kan je een DDoS-aanval voorkomen?

Een DDoS-aanval is een stuk moeilijker te voorkomen, omdat geen enkele aanval hetzelfde is en dus moeilijk gedetecteerd wordt. Toch hebben wij een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je minder snel slachtoffer zult worden van een aanval als deze:

1. Houdt je beveiligingssoftware up-to-date, zodat een aanval moeilijker erdoorheen komt.

2. Kijk ook naar technische maatregelen opgesteld door het Nationaal Cyber Security Centrum om je bedrijf op die manier te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Hulp bij uw security? Neem contact met ons op, wij helpen u graag verder!

GA TERUG